"Casa 19 is een project waarvan ik merk dat het mijn ouders echt trots maakt."

Gepubliceerd op 20 oktober 2024 om 20:48

In de zomer van 2022 was Karen Wouters een van de initiatiefnemers bij de oprichting van Casa 19. Vanaf het begin was ze nauw betrokken bij het uitdragen van de missie rond een meer open en samen ontwikkelend idee van leiderschap. Karen: “Ik voel nu echt wat collectief leiderschap kan betekenen en wat het betekent om het begrip terug naar ons toe te trekken.”

Karen focust zich vanuit haar rol binnen Casa 19 specifiek op het bijdragen aan de inhoudelijke expertise en het duurzaam uitbouwen van de organisatie. “Sinds mijn doctoraat werk ik nu ruim twintig jaar binnen dit domein. Het is een doorleefd begrip geworden. Koen staat als innovatieve pionier naast me, ik zorg ervoor dat het concreet ingang en draagvlak vindt bij een grotere groep mensen.”

Ouderlijk huis

Casa 19 brengt Karen terug naar haar roots. “Casa 19 is een project waarvan ik merk dat het mijn ouders echt trots maakt. Engagement en maatschappelijke betrokkenheid speelden altijd een belangrijke rol in ons gezin. Daar ben ik mee opgegroeid.” Dat de missie en visie van Casa 19 nauw verbonden zijn met haar persoonlijke wortels, wordt gevoelsmatig regelmatig bevestigd. “Waar ik me vanuit Casa 19 mee bezighoud, de Molenbeek Rebels en ambassadeursgroep voor relatiegerichte zorg in woonzorgcentra, brengt me “terug thuis”. Het voelt alsof de cirkel rond is, nu ik naast mijn engagementen in de academische en bedrijfswereld meer maatschappelijke initiatieven kan helpen ontwikkelen.”

 

Inkomhal

Als ze een specifieke ruimte mag inrichten in Casa 19, dan zou het waarschijnlijk de inkomhal zijn. “De rol van gastvrouw neem ik van nature snel op. Ik vind het belangrijk om mensen van heinde en verre welkom te heten en hen deel te maken van het grotere verhaal. Daarnaast zou ik ook wel een kamer als bibliotheek willen inrichten. De komende tijd wil ik wat meer tijd nemen om te studeren en onderzoek te doen.”

 

Uitzicht

Om zich heen ziet Karen vooral scholen, zorginstellingen, lokale overheden en spelers in het middenveld met zware opdrachten die de steun van Casa 19 goed kunnen gebruiken. “Ik denk dat we verandering kunnen teweegbrengen door veel kleine dingen vast te pakken. En ik sta op de uitkijk voor mensen en organisaties die met vraagstukken zoals migratie, klimaat, zorg en onderwijs aan de slag willen gaan.”

Haar ultieme persoonlijke ambitie is om een van die uitdagingen echt op te pakken. “Het gaat dan om het versterken van jonge meisjes in kwetsbare situaties, die door (kans)armoede harder moeten werken om hun talenten te ontwikkelen en kansen te krijgen. Ik heb daar de afgelopen jaren al wat in mogen betekenen en dat smaakt naar meer.”

 

Heb jij te maken met zo’n opdracht die Karen beschrijft?

Neem contact op en/of ontdek ook de andere bewoners van ons huis.