Taaie problemen kan je niet oplossen

Gepubliceerd op 13 september 2024 om 12:09

Ik trok een week over Human System Dynamics (HSD) met Glenda Eoyang & Marguerithe de Man, gedreven door de missie van Casa 19 om het samenwerkend vermogen tussen vele leiders te versterken. Centraal in dat ideëengoed staat het concept van 'adaptive action': intentioneel een verschil maken dat een verschil maakt in een vast zittend patroon of systeem. Telkens opnieuw. Exact ook hoe we naar leiderschap kijken.

Als Casa 19 ervaren we dat veel organisaties en hun leiders ondertussen leven met de realiteit van dynamische complexiteit - denk bij voorbeeld aan een schooldirecteur die drie weken ver in het schooljaar terug in een modus van dagdagelijks 'beredderen' zit. We merken ook dat het bewustzijn groeit dat oude modellen en tools slechts in beperkte mate helpen, zoals zorgvuldig analyseren, plannen, controleren; maar dat er nog niet veel alternatieve leiderschapstools en -modellen zijn. HSD biedt dat wel en biedt een mooi antwoord op de HOE-vraag van 'work with the system, not against it'. Deze tools gaan hun weg vinden in onze trainingen en workshops.

Enkele van de inzichten

🌱 zoek naar de simple rules die het patroon creëren die je wil creëren. Simple rules beginnen met een werkwoord, zijn kort en sexy, zijn eenvoudig maar niet gemakkelijk, vormen samen een 'container'. In zekere zin zijn de #19thoughts simple rules in leiderschap.

🌱 Je kan enkele je eigen adaptieve actie doen. Jij bent het die iets kan doen. Een adaptieve actie is good enough.

🌱Je kan taaie problemen niet oplossen, je kan wel met juiste acties het patroon wat ontregelen. Leiderschap is telkens opnieuw kiezen: 'wil ik het patroon ontregelen of versterken waar ik nu deel van uit maak.' 'Wat is passend hier en nu?'