‘Wat moet ik dan doen, praktisch gesproken?’ vraagt Watanabe. ‘Om te beginnen moet je de intentie hebben om de ander te helpen. En de intentie om de ander jou te laten helpen. In de tweede plaats moet je eerlijk zijn. Niet liegen, de zaken niet verdraaien, de zaken niet oppoetsen als dat je beter uitkomt. Dat is het wel zo’n beetje.” Het citaat komt uit het boek ‘Norwegian Wood’ van Haruki Murakami2. Het boek gaat over de relatie tussen Watanabe en Naoko die ondanks alle liefde tussen hen onmogelijk blijkt. Ook leiderschap is een beetje zo’n onmogelijke relatie.
Het fragment speelt zich af op het moment dat Watanabe zijn vriendin bezoekt, die in een oord van herstel verblijft. Watanabe wordt er ontvangen door Reiko, de kamergenote van Naoko. Zij legt hem uit hoe hij zich moet gedragen in dat oord van herstel.
‘Om te beginnen moet je de intentie hebben om de ander te helpen. En de intentie om de ander jou te laten helpen.’ Wederkerigheid is belangrijk in relaties. Het is geen eenrichtingsverkeer. En dat vraagt zich kwetsbaar opstellen. Zo ook in leiderschap delen. ‘In de tweede plaats moet je eerlijk zijn.’ Helpen en geholpen worden vraagt oprechtheid, eerlijkheid. ‘Niet liegen, de zaken niet verdraaien, de zaken niet oppoetsen.’ De norm in betekenisvolle relaties is om echtheid na te streven.